Followers

Sunday, December 4, 2011

atasi perbezaan antara korang dengan si dia

hehehe tadi masa dok blogwalking dekat http://birumuda91.blogspot.com aku ada jumpa pasai benda nie. so nak share dengan korang semua laa.harap korang bahagia dengan pasangan korang k

1. kepada sesiapa yang bercinta dengan perkenalan yang singkat pastinya akan mempunyai banyak perbezaan antara kamu dan si dia.. Namun kamu tidak boleh cepat mengalah dengan perbezaan tersebut kerana persamaan bukanlah tiket untuk menentukan kebahagiaan hubungan kamu itu.. ada kalanya perbezaan itu boleh membuatkan kamu dan pasangan kamu lebih serasi bersama.. jadi , belajarlah bagaimana cara untuk mengatasi masalah perbezaan yang wujud diantara kamu berdua..



2. pastikan kamu tidak keliru dengan mencintai dan juga memerlukan.. memerlukannyaadalah memerlukan kamu pada waktu kamu rasa sedih dan perlukan tempat bergantung serta berkongsi rasa.. bila kamu memerlukan , kamu tidak akan mampu hidup tanpa dirinya berbeza pula dengan mencintai.. cinta bererti kamu terus mampu hidup dan bahagia biarpun sidia jauh dengan kamu malah sentiasa mengasihinya biarpun sikap romantisnya semakin pudar..



3. jadilah pengawal tunggal atas emosi kamu sendiri dengan belajar untuk mengatasi emosikamu tanpa menyalahkan si dia.. bertanggungjawab penuh atas rasa tertekan , membela diri atau ketika permintaan kamu tidak terpenuhi..

4. tanyakan diri anda , " apa yang perlu kamu lakukan untuk jadi lebih baik? " daripada pening memikirkan apa yang harus orang lain lakukan untuk kamu.. kemudian tanyakan pada diri kamu , " bagaimana saya ingin pasangan saya rasa ? " dan " apa yang boleh saya lakukan untuk membantunya merasakan seperti itu ? " dengan ini kamu akan dapat mengatasi rasa tidak puas hati apabila dia tidak sama seperti kamu..

5. pelajarilah cara untuk memberitahu si dia apa yang kamu inginkan darinya.. ingatlah ada kalanya ketika kamu ianya boleh menimbulkan rasa kurang senang pada orang lain.. oleh kerana itu , lebih baik jadi orang yang bertanggungjawab pada diri sendiri daripada mengharapkan si dia melakukan sesuatu yang membuat kamu merasa lebih baik..


Saturday, November 26, 2011

hey sayang i need your love




Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Friday, November 25, 2011

Yang Sempurnakan ku

Kaulah bidadari dalam hidupku
Yang selalu hadir di dalam mimpiku
Bunga yang selalu harungi hariku
Anugerah Tuhan yang sempurnakan ku

Bila kau jauh
Aku selalu rindu
Bila kau ada
Hatikan berbunga


Ku akan selalu menjadi bintangmu
Menerangi gelap dan mimpimu
Aku setia di sini mengusap tangismu
Menemani sunyi di hatimu

Bila kau jauh
Aku selalu rindu
Bila kau ada
Hatikan berbunga

Barang kesayangan saya



hehehe comel tak patung teddy bear tu? hehehe suhaida yang hadiahkan ^__^ hehehe actually aku malas gila nak update entry tapi entah xtaw macam mana boleh tergerak hati nak update blog so fikir punya fikir yang
aku nak buat entry pasai barang2 yang si comel tu bagi dekat aku <3

hehe benda pertama yang dya buat bagi aku cair of course laa masa aku confess dekat dya yang aku syok kat dya n dya trima aku..tu pon punya jenuh nak dapatkan dya hehe last2 dapat jugak budak masyam tu
then selang bapa hari entah aku merajuk dengan dya n dya pon puaih laa pujok aku n aku degil jugak nak bebai..last2 dya bgi benda nie dekat aku :D


afiffazamsuhaidafazilafiffazamsuhaidafazil penuh satu kad tu <3

hahaha time dapat love nie, macam nak luruh jaa jantung nie arrr dya sanggup buat kad love nie sendiri..dya buat semata-mata demi aku..wow bsyukur gyla taw x..hehehe sayang jgak bdak masyam kat aku kan :D

ok banyak lagi barang yang dya bagi kat aku ^__^ hahaha yang seterusnya teddy bear warna pink..aku buat sebagai kunci moto mia keychain :D budak comel tu kata kalau syangkan orang bawa moto pelan xmaw bawa laju2 k..anggap ja orang nie teddy bear tu masa dok bawa moto :D


nampak tak teddy bear pink kat belakang tu? haha kesian kat dya :D


alaaaa dia mai dah heng xtaw nak tulis apa dah >__< ahh aku benci bila benda nie jadi :(
hmmm haa~ teringat satu benda agy..barang nie dya buat buat satu-satu n dok ada 83 keping kapal terbang mini..hmm ingtkan nak bagi kapal terbang Airbus 180 mia kat orang boleh laa carry orang mia love p dekat dya..haha tapi xpa dah kira bersyukur gyla2 kot..n benda nie laaa yang paling aku suka the most :D


haha penuh dengan ayat jiwang <3


hehehe nak letak banyak gambaq takot korang kata aku menunjuk plak kan..hehehe so aku letak skit ja n paling aku suka <3 hehehe kepada suhaida fazil..klau budak masyam baca entry nie kan..hehee afiff nak gtaw yang afiff syangkan baby hehehe love u budak masyam. ehemm2 dok maen felling2 plak kat sini. ok laa thanks k sebab sudi baca entry aku nie..jagan lupa like taw :P >_< 
salam 
#hahaha xtaw malu betoi suro orang like

Saturday, November 12, 2011

suhaida Fazil yang tersayang

assalamualaikum

eeeee! hari ini budak masyam tu buat aku geram kat dia gila mia bengang...arrrr!!! bcuk jumpa bby t bcuk gigit kuat2 taw!!

ok2..bcuk takmau bletiaq pasal benda nie semua. tujuan bcuk buat entry nie sebab bcuk nak bletiaq arr kat bby ^__^ hahaha. sayang bcuk harap laaa sangat2-sangat dekat bby untuk ubah perangai bby yg bcuk dok tegoq selalu tu k sayang. bcuk bukannya nak ubah sayang memang arr bcuk terima sayang seadanya tapi sikap sayang tu kadang2 buat bcuk jadi gila taw x :'(  warghhhh bby xnak kan bcuk nangis?

hehehe yang kedua pula bby please arr dengaq ckap bcuk k. apa yang bcuk cakap n larang tu semuanya ada kebaikan taw x. tngk mcam hari tu yg bcuk larang bby jgn p tgoq dya tu n bby g tgoq jgak n tngk jadi apa..eee! cekik kang jgak budak nie..bcuk sayngkan bby bab tu bcuk larang bby. okey syang? kalau xokey pon kena jugak okey kalau dak bcuk nak merajuk ketat2 dengan bby xmaw makan nasi lima hari orng nak makan McD jaa ^__^

hehehe okey dah abis bletiaq dah n now bcuk nak mintak maaf plak pasal yng bcuk marah bby tadi petang. tadi bcuk dah gila mia bengang dengan bby sbb tu bcuk terpuji syang hehehe sorry taw sayang..bby ingt bcuk suka ka nak majok2 dengan bby..xsuke taw dak..eee~ kalau boleh bcuk nak happy n happy n happy jaa dengan bby..hehe bby~ ucuk syangkan bby taw..<3


ehhhh jap2 hehehe saja gedik2 nak habaq mai sat...kalau bcuk xsuka bby jgn gatai dok p buat taw >__< kang xpasai2 kena puji pujian plak...hehehe i love u syang..

tngk bby wat bcuk jadi mcam nie taw :(
hehehe bsama budak masyam yang kuat bletiaq

Saturday, June 25, 2011

Tsunami Kehampaan

 
  Jantung dan perasaanku hancur seperti kaca yang terhempas di lantai,apabila orang yang aku sayangi sepenuh hati membuat keputusan untuk meninggalkan aku, Amat berat sekali untuk aku melepaskannya. Insan yang aku sayangi itu telah aku patrikan sekemas-kemasnya di dalam lubuk hatiku ini dan menutup pintu hatiku serapat-rapatnya untuk menerima orang laen selain dari dia.

  Fikiranku mula bercelaru kerna dahulunya aku mempunyai cahaya yang menerangi dan menyinari hidupku ini serta menjadi tongak semangatku untuk mencapai sesuatu kejayaan. Kebahagian yg dahulunya sering menemani aku tidak kira pada waktu senang ataw duka ia setia dan sentiasa menemani aku. Namun itu semuanya hanyalah dulu, cahaya yang aku miliki itu terlah terpadam dengan sekelip mata dan kebahagiaan yang menemaniku dahulu telah pergi meninggalkan aku.

 Tempat yang biasanya ku bermanja-manja telah lenyap dilanda Tsunami Kehampaan. Tempat yang biasanya aku mengadu domba dan bermanja-manja telah hanyut dilanda Ombak Tsunami Kehampaan. Kini aku sudah tiada apa-apa lagi yang bernilai dalam hidupku. Permata yang ku miliki dahulu sudah tiada lagi, yang ada padaku hanyalah secebis memori bahagia yang tak seberapa tetapi amat bermakna yang sempat dibina sebelum kedatangan Tsunami tersebut.



ya Allah ya tuhan ku
kau kembalikanlah dia kepadaku
sesungguhnya aku mencintainya dgn setulus hatiku ini
Di tangan-Mu Tuhan ku sandar impian penentu jodoh pertemuan 
Seandai dirinya tercipta untukku panjangkanlah jodohku dgn dia
relaku menjadi miliknya... 





Thursday, June 23, 2011

untuk dia yg segalanya




Saya suka tengok jari awek saya...
Cantik betul...
Sungguh!Sampai takut nak pegang...
Bukan takut patah...

Tapi takut nanti jari kitorang
tak boleh tolong each other
Di depan yang maha Esa...

Saya suka tengok rambut awek saya...
Cantik betol...
Sungguh!Sebab tu saya belikan tudung...
Bukan sebab jeles orang lain tengok jugak....
Tapi takut nanti terbakar dek api neraka...

Saya suka tengok body awek saya....
Cantik betol... 
Sungguh!Sebab tu saya belikan dia telekong
Supaya mase die jumpa dengan Kekasih die
Yang Utama Dia lagi cantik dan berseri menghadap Nya.
Saya pun tumpang dapat pahala. Pheh syoknye...

Saya sedih tengok awek saya...
Tak tido,
tak makan rindu kat saya...
Saya pun macam tu jugak,
Problem yang sama..Die tanya apa ubatnya?
Saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa...
Semoga lebih cintakan Nya dari saya...

Saya sedih tengok awek saya
Selalu pesan macam-macam kat saya...
"Makan, minum, drive elok-elok tau..
Nanti awak sakit saye susah ati bla bla bla bla" katenya...
Tapi bila tengok movie sama-sama burn asar maghrib gitu
Die tak kata satu aper pun...Berdosanye saya....

Kesimpulannya saya memang sayang dia...
Nak jumper die giler forever...
Yang forever punye forever...
Di dunia dan akhirat terutamanya,
Janji nak share heaven sama-sama...
Bahagia selamanya...

Semoga kami saling mengingati,
Dosa sendiri pun infiniti...
Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...
Semoga kami menginsafi diri...
Ya Allah ampunkanlah kami....
Semoga kami dapat bersama selamanya nanti..

Wednesday, June 8, 2011

perlukah mencari yang sempurna

 
Pilihlah aku menjadi teman hidupmu!



assalamualaikum

    Sejak aku memiliki si Dia yang comel(Nurul Suhaida) tu,ramai jgak la kawan-kawan aku dok bertanya pasal soal "cinta" dekat aku ada yang meluahkan perasaan diaorang mcam mana nak happy dengan pasangan diorang,konon kata jelez arr tengok "hang dengan Aida happy arr korang sweet gila" and ada jugak yg tanya dekat aku kalau nak kaple ciri-ciri perempuan yang macam mana patot aku buat jadi awek ataw bini kalau boleh aku nak wanita yang cantik. body menawan. berharta. pandai masak. pandai bergaya. family dari orang ternama masa Tan sri . n yang paling penting tahu membuat diriku bangga dengan make up dan pakaian berjenama yang wanita tu pakai -,-' .

Nak Jadi Doctor Love jap
    haha nak jenis macam tu ka? ingat bagus sangat ka nak dapat pasangan yang macam hang mintak tu? bahaha derr! jauh pangang dari api derr! mat jenin je lu niee..bagai langit dgn bumi bagai enggang dgn pipit derr korang ingat  layak sangat ka nak dapat macam yang dalam senarai tu? 

      katakan kalau korang bertemu dengan seseorang xkira la laki ka perempuan n korang menyukai luarannya segala2nya mengikut ciri impian korang,sure korang xkan lepaskan peluang tu kan? mesti nak target mia orang tu n bila dah dapat mesti nak jmpa kan..di awal perkenalan semuanya indah sehingga bau kentut pon bole kata wangi, taik kucing pon bole kata cokelat,simpan semua cacat cela dari penglihatan mata,simpan semua cerita buruk dya dalam hati korang..derrr!! sampai bila nak tipu diri sendiri nie?

    aku berani jamin la kalau korang dapat kawin ataw kaple dengan perempuan/lelaki yang korang mintak tu xkan bahagia sampai ke anak cucu beb. katakan la one day korang tngh dok dating la kan, n bayangkan benda yang korang tengok indah selama ini hanyalah topeng semata2 n mengalahkan nenek kebayan,rasa2 nenek kebayan ok lagi.korang terlihat segala yang buruk tentang si perempuan/lelaki itu n korang cuba bertahan dan cuba alihkan perhatian korang dari melihat keburukan si Dia. tapi sampai bila korang boleh bertahan? sampai bila nak tipu diri sendiri boleh ka berlakon lagi?  

    hah! mencari kesempurnaan sangat akhirnya apa yang hampa dapat? haprak! apa pon xdapat! xpasai2 betina/jantan tu terpaksa ampa lepaskan. manusia xsempurna buat apa nak cari yang sempurna kalau dah taw manusia xsempurna kan? tapi CINTA SEMPURNA  bak kata yuna la hehehe >_<'

    hah! itu la ikot sangat nafsu bukannya hati,sesungguhnya kalau mengikot kata2 hati confirm sekarang nie korang dok ada dalam pawagam dok tengok wayang ataw dok berasmara n insyaAllah hubungan korang akan sampai kejinjang pelamin n ke anak cucu.cinta itu lahirnya dalam hati bukannya dari pandangan mata bukannya cinta itu datang dari body yg lawa2 pinggul yg sempoi ataw muka yang handsome.jadi renung2kan lah dan selamat beramal n selamat memilih pasangan hidup yang sehidup semati :) n akhir sekali aku bersyukur sangat dapat kekasih yang dalam 1package hehe all in one!! luv u sayang!!

Tuesday, June 7, 2011

Kantoi

assalamualaikum
hahaha korang nak tahu tak asal tajuk enrty aku nie KANTOI ok cita dia mula macam nie.dimalam yg indah dihiasai n diterangi cahaya lampu bilik aku(cewahh diterangi cahaya bulan xpa jgak) aku sedang bergayut dengan buah jantung hati nyawa intan payung aku..errr~ agak lama jgak la kami bergayut 



so dah sedap2 dok bergayut kami pon minta diri dulu la sbb nak buat benda laen..kebetulan lak time tu Bonda dan Ayahanda aku dah pulang dari kampong so kena la g sambut diaorang kan..so g salam dgn diaorang pastu borak2 jap n sambil mengurut ayahanda aku yg lenguh bawak keta..so keadaan macam biasa la xlama lepas tu aku g main dgn adik laki aku time tu memang xda apa la just gurau senda..n nak dijadikan cita adik perempuan aku yang bernama Alia yg berumur 3thun tu kluaq dari bilik kakak aku sambil berlari2 anak

Ha! nie la budak nya~ nama dya Alia Adriana

so bila dah nmpk dya aku dengan selambanya jerit nama dya(dalam mood seronok nie) aku jerit la AIDAAAAA!!(haha nama awek aku) errr terjerit nama awek aq lak..tengok hebat x penangan awek aku? siang malam dok teringat kat dya <3 so bila dah tersilap nama sure la semua orang usya aku kan..haha bapa aku, mak aku, adik aku(laki mia) n kakak aku...errr hahaha tmbh2 mama aku usya siap wat reaksi muka macam nak g tenyeh2 muka aku ja..haahaha malu gyla dah la time tu semua dok ada >_< errr hahha xpa smua buat biasa ja mybe dah dpt Lampu Hijau la kot...sayang tunggu taw xlama lagi kita g menikah :D
tapikan yang xbestnya mama aku cepat2 tarik alia dari aku dia kata bahaya dah la dok cium2 alia t dya ingat aida lak -,- errr xpa sama ja janji dpat cium..lalala~

Monday, June 6, 2011

Dragon Boat sukan kegemaranku

                                      


assalamualaikum
hari nie aku nak cita dekat korang sukan yang paling aku minat sangat err iaitu dragon boat,aku mula berkecimpung dalam  dragon boat nie masa aku tingkatan 2,dragon boat nie dia memerlukan seramai 20 orang untuk mendayung boat  tersebut.. boat tu kalau tengok lebih kurang macam sampan tpi boat nie dia panjang skit n lebih kecil dari sampan

 tadaaa~! nie lah dragon boat n aku perkenalkan nie la team AUSTRALIA
setiap sukan yang ada kat dunia nie mesti ada pertandingan,so dragon boat nie pon ada pertandingan jgak n yg lebih menarik dya dalam INTERNATIONAL 

                                      


Cuti dua minggu nie aku tak dapat kemana-mana sebab ada latihan Dragon Boat nie.errr xdapat balik kampung n merantau ke negeri laen dan terpaksa berpisah dengan keluarga aku buat sementara waktu,mujurlah ada sorang budak nie yg selalu temani dan sentiasa berada disisi aku.errr hari nie aku xnak cakap pasal dia takut korang bosan dah dgr nama dya..kami berlatih mendayung dkat Penang watersport center kat tanjung bungah berdekatan dengan Masjid Terapung,.huh lupa plak nak gtaw asal dgn banner yang aku letak kat atas tu..tu la banner pertandingan dragon boat..PENANG INTERNATIONAL DRAGON BOAT FESTIVAL game tu akan diadakan padan 11 & 12 jun 2011 iaitu pada hari sabtu n ahad nie..errr~ lagi bapa hari ja lagi >_< for your information aku pon ambik bahagian jgak..kami akan bertanding dalam acara 250meter dan 500meter ehh jap korang jemput la hadir kat dam teluk bahang sabtu dgn ahad nie k pakat mai ramai2 taw

hmm sampai kat sini ja laa..maggi ak u pon dah kembang.. harap kita akan bertemu di entry yg akan datang n thx sbb baca entry saya ^__^


Penyeri Hidupku

Assalamualaikum


hye kawan2 yg super awesome! oppps terikut trade mark Najwa Latif plak..ahhh  xnak sentuh pasal Najwa Latif tu,hari nie aku nak sentuh pasal Penyeri Hidup aku, korang nak tahu tak apa maksud penyeri hidup?




penyeri hidup nie lebih kurang macam something yang buat hidup seseorang tu berseri, happy dan bahagia. Tanpa penyeri  hidup aku macam tidak bermakna lagi,tnpa kehadiran penyeri hidup ini yang mana ku panggil ayah,ibu,kakak dan adik-adikku ini mungkin aku akan kesepian dan merana dimuka dunia ini,merekalah penyeri hidup ku.






tadaaaaaaaa!!! inilah penyeri hidupku,tanpa mereka hidupku xbermakna, tanpa mereka jgak hidupku bagai hamba yang sesat ditengah2 padang pasir yang terbentang luas. Walaupun aku sering dimarahi oleh mereka semua nie,namun aku  tak pernah pon membenci mereka..errr kadang2 tu ada la sbb dah hari2 kena marah sapa tak tensyen kan..hehe tapi sekejap ja sebab aku tau mereka marah sebab aku buat salah,so wat apa nak marah balik kat atas kesalahan yang kita buat kan? orang bodoh ja yang wat macam tu,mereka marah pon sebab mereka fikir 
akan masa depan aku nie..hohoho nie la yang buat aku bertambah sayang kat depa!!!


ok dah habis satu bab,n kita teruskan ke bab dua, kalau korang nak tau, ada seorang budak nie yang mana aku panggil dia sayang..dialah penyeri hidup aku,dia selalu berada disisiku n menyayangiku,and aku xdpat nak bayangkan kalau dia xda disamping aku,arghhhh!! rasa macam kelam ja Dunia nie tnpa kehadiran Cahaya Kebahagian,Cahaya Kebahagian nie kalau dalam bahasa arabnya disebut Nurul Suhaida ^__^


huhu pic nie dya yang kasi kat aku ^__^ n aku suka sngt <3



kemunculan dia dalam hidup aku nie,telah bnyk mengubah corak hidup aku dari benda-benda negatif kepada positif entah aku pon xtahu asal senang sangat nak dengar cakap dia,sampai bonda tersayang aku pon antar sms dekat dia,suro dia nasihat skit kat aku.N thx sangat2 aku hargai korang semua(mak aku,bapa aku,kakak aku,adik2 aku n sayang aku) hahaha ok la smpai di sini saja.. maggi aku pon dah kembang, bye smua harap kita bertemu di entry yang akan datang ^__^

Wednesday, April 13, 2011

letih

Assalamualaikum.
HOHO DAH LAMA AQ XUPDATE KAN..HEHE MEH NAK CITA SKIT HARI NIE
hari nie dah masok hari yang ke 55 aku ngajar budak2 kadet aku kawad...letih tu jgn kata la sbb hari2 kawad n muka pon dah naik hitam skit..malu kat biskut bila jumpa dgn dya smalam kat stadium tmbh2 dya tngk lagi kami kawad..malu style tahap cipan taw!!

lupa nak gtaw asal ajar budak2 nie kawad smpai 55 hari..sbnarnya kami nak p perkhemahan kebangsaan PKBM DARAT kat Sungai Petani..so kami dapat arahan dari staf sarjan encik shamsul untuk target menang dalam ptandingan menembak, kawad kaki,rempuh halangan dan pandu arah..

haha mula2 dgr mcam yakin gyla la sbb kawad kami xtrok sngt..tu dulu la sblom cikgu buat keputusan nak ignore senior2 yg xhadir latihan..so terpaksa la ambil bdak2 junior nie.. time tu aku dah nmpk dah kadet aq bakal kalah n dpt malu..mana x malu bnyk skola yg join taw..
tpi xpa aq nekad jgak dgn sarjan pendek aq nak ajar depa hari2 kawad..dgn harapn dapat julang piala ptandingan kawad la..tpi kan aq rasa mcam buang masa ja bila tngk depa kawad..mcam taik lembu jatuh ja bila hentak kaki..

pastu diaorang nie xpeka langsung..warghh tadi dah bagi sepak kat dua tiga orang dah..
so semalam kami g kawad perbarisan kat stadium n dapat jumpa biskut ^__^ hehe hilang skit penat bila jmpa dya..tpi sorry la xtgor hang sbb aq dok terpaku tngk hang ^__^ n lepas kami kawad tu aq mia malu taw nak jumpa hang :D hehe im sorry ^__^

so sabtu nie kami akan btolak g Sg.petani n xkan on9 selama 7hari ^__^ dan muka aq akan btambah gelap lagi la jawab dya..hehe tadi dapat beli kasut baru :D best2 harap2 xblubang lagi la..sbb kasut lama tu dah blubang sbb kawad mia pasal la...jap aq nak cita apa aggy eyk..arghh dah la..sampai kat sini ja la..papai ^__^ sayang korang ketat2 ^__^

Friday, March 25, 2011

DUDUK DIAM SUDA :D

SILA TEKAN CTRL + A

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukuplah cintai dia dalam diam..
kerana diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya...
kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya..
kerana diammu...
itu dapat memuliakan kesucian diri dan hatimu..
menghindarkan dirimu dari hal- hal yang akan merosak izzah dan iffahmu..
kerana diammu...
itu dapat menunjukkan bukti kesetiaanmu padanya..
kerana mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH SWT.pilihkan untukmu...
ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan Ali?
yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan...
tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah
sahabat...
kerana dalam diammu tersimpan kekuatan..
kekuatan harapan...hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itudapat berbicara dalam kehidupan nyata...
bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya?
dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,
biarkan ia tetap diam...
kerana...
jika dia memang bukan milikmu, dengan izin Allah , melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat untukmu...
biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu...
kerana yakinlah...
Allah akan memberikan ganti yang lebih baik lagi atau mewujudkan mimpimu di kemudian hari..
bersabarlah dalam diammu...

Wednesday, March 9, 2011

Makcik jangan la Jual Mahal

asal la aku rasa jeles bila tngk orang laen rapat dgn dia >_< arghhh adakah ini dkatakan jatoh cinta...adoii x ku sangka xku duga btol..pantang tengok orang laen dgn dia..mula rasa xpuas hati..>_< tapi patot ka kalau aku kata dekat dia apa yang aku pendamkan dalam hati ini?

tapi sekarang nie aku dah penat tambah putus asa dgn dia aku rasa macam terhegeh2 pulak kat dia..tak taw la pulak bagi pihak dia..adoii kenapa la mesti muncul saat2 macam nie time aku nak spm pulak..adess kalau dia trima xpa la alhamdulillah la belajaq pon tenang dan bahagia ..tpi kalau sebaliknya..mau frust menonggeng..sekarang nie aku dah penat tunjuk interest aku kat dia..payah kalau dok jual mahal sngt..p cari kedai laen lagi senang..tapi mana bole!! kedai laen mia kualiti dgn kedai nie mia kualiti jaoh beza..kualiti yg dicari baru lekat kat hati ^__^ bak kata sudirman mia lagu la..hero x putus asa..so aku cuba sedaya upaya xnak putus asa walaupon banyak ujian dan bencana alam yg menimpa..

rasa macam cinta SS pon ada jgak..korang taw SS tu natang apa? SS nie ialah spesis perasaan yg diberi nama syok sendiri..atau dalam bahasa saintifiknya ialah cinta yang bertepuk sebelah tangan...

alang2 dok cakap nie meh nak buat luahan hati skit..hang la punca aku hidop bahagia bila ada connection dgn hang tnpa hang aku resah ..aku xley dok diam mia..macam kera kena blacan..pertama kali aku usya hang sayunya hatiku merindui diri mu..pastu terbayang la dlam fikiran..kalau kawin sure aman bahagia..tapikan malu rasanya ooww bila nak kata apa yang aku rasa nie kat hang..mana nak taw t kena reject..haha tapi sedaq arr jgakkan aku xla sehandsome jantan yang korang idamkan sebab aku taw aku bukan jantan tapi aku lelaki ^__^

tapikan!! nak buat macam mana..hang sendiri kata kat aku..sorry I xnak kaple2..adoyai awai2 memang frust la sbb kata mcam tu..tapi aku xkata pon aku nak couple dgn dya! yg gedik sngt awat..tapi xpa aku suka ^__^ haha kalau ada jodoh la kan..aku nak sehidop semati dgn hang shingga ke anak cucu..orang putih kata u jump i jump..owhh tidak aku xkan buat mcam tu..kalau dua2 jump anak2 sapa nak jaga..hahaha tngk xkawin lagi dah pikiaq smpai ke sana dah..tpi btoi x apa yang aku kata tu..gila kalau 2dua jump..ingt kat titanic kot..titanic xpa la terjon masok laut..nie kalau terjon masok neraka tros :D orang putih nie cakap mai semboq ja..haha jom debat jom :D
  ok2 smbong kat cita asal dia..hahaha aku nak gtaw kat hang tapi aku nie ada satu penyakit yang diberi nama oleh pakar2 mua la..depa kata penyakit aku nie penyakit malu nak cakap..so hang jgn la ingt aq xmo kata kat hang perasaan aku mua nie..so aku harap kan one day kita bina mahligai syahdu..macam istana menanti..ehhh istana menanti xbest..pastu wujud ka? haha aq nak create istana aku la nama dya istana aku ^__^ sampai sini saja aku mampu cita sebab aku xtau nak kata apa dah..

kisah cinta kita

I JUST NEED SOMEBODY TO LOVE . Awak jugak yang kata NEVER SAY NEVER . Tapi awak tetap kata tidak pada cinta saya . You are MINE . Awak suka tengok cerita ENCHANTED. Lagu cerita 2 yang tajuk dia THAT'S HOW YOU KNOW 2 , awak selalu hafal . Lepas tu , bila saya bergaduh dengan awak , awak tanya siapa saya . Lepas tu , saya jawab THIS IS ME . Saya selalu ingat kakak saya , SOFEA JANE CINTA SEMPURNA , jangan gadoh2 . Saya selalu kata dekat awak TOLONG INGATKAN AKU supaya beli kicap jalen yang sedap 2 . Dan sebenarnya , gambar2 dekat facebook yang saya letak 2 , saya selalu tulis MEMORI TERCIPTA sebab semua gambar 2 pasal kita berdua pergi New Zealand , Amerika dan France . Saya akan jadikan masa kita bersama sebagai KENANGAN TERINDAH '
kata , kalau nak sebuah

Andai kau tahu

Andainya dia tahu dalam hati ini ada naluri untuk disayangi, ada rasa ingin diberi perhatian, ada rasa untuk didengari keluh kesahnya, ada waktu-waktu minta ditemani kesedihan.. andainya dia tahu Rajuk ku ini minta dipujuk, Marah ku ini perlu didekati, Sedih ku ini harus didengari, gembira ku ini ingin dikongsi..andainya dia tahu di sebalik seribu satu rasa itu ada sekeping hati nan lembut  untuk ditatang bagai minyak yang penuh, jua untuk dimanjai, dan perlu sepenuh perhatian agar rasa kasih itu terasa wujud walau saat berjauhan..kerana andainya dia tahu hati ini akan senantiasa bertanya pada diri ini wujudkah cinta itu di hatinya?bila saat jauh tanpa perkhabaran sebagaimana mekarnya cinta itu tetap di hati ku ini..biarpun ombak yang merubah pantai kasihku takkan hancur berderai

Tuesday, March 8, 2011

Luahan Hati Terluka



Pertama kali ku bertemu dengarmu
Sayunya hatiku merindui dirimu
Walaupun baru kita bersua muka
Namun aku telah jatuh cinta

kini ku telah jatuh cinta padamu
Suara mu yang merdu membuat aku rindu
Alangkah sedih dan kecewanya aku
Bila engkau mempermainkan cintaku

Akan ku renang lautan yang berapi
Membuktikan kehebatannya cinta ini
Tetapi jikalau kau meninggalkan aku
Terhiris hati ini, terguris jiwa ini
Menangis tk berlagu...
Ohhh...

Kerana kecewa hidupku merana
Dan bila ku tahu kau sudah berpunya
Kau membuatku percayakanmu
Sehingga aku ditipu
Ohhh...
 
Sayangku pimpinkan tanganmu
Menuju mahligai bahgia
Kita bersama nikmati kisah cinta
Hidup bagaikan di syurga...
Oh kasih...

Ku ditinggalkan setelah dilukai
Kau membuatku tak mahu bercinta lagi
Mengapa sayang kau buat ku begini
Terluka hati ini pabila sebenarnya
Cintaku dikhianati

Biarpun ombak yang merubah pantai
Kasihku takkan hancur berderai
Biarpun hari berganti hari
Dirimu tetap ku nanti

Kasihku jujurlah padaku
Jikalau tak cintakan ku
Cukuplah sudah kau mempersiakan ku
Pergilah dari hidup ku
Ohh kasih..

Allah nie x Adil?



Iblis diciptakan allah kan..pastu takdir dia tue semua pon allah yang tetapkan..jadi orang bukan islam tanya aku nie,mana allah ADIL?? Sbb takdir dia allah yang tetapkan,pastu akhirnya allah gak yang tetapkan neraka untuk dia sbb takdir ni allah yang buat..so iblis mana ada pilihan?? Iblis lak jadi mangsa ciptaan Pencipta dia sendiri..mana allah adil camnie?? So cmna nak jawab orang bukan islam nie??



apa korang nak jawab kalau orang tanya macam nie?? aku bukan nak tunjuk hebat la..tapi ini la soalan yang kerap ditujukan kat aku oleh orang kafir dkat sekolah aku..so jom kita hayati jawapan aku nie..



allah yang tetapkan itu.. nama dia qada dan qadar. Qada dan qadar ialah ketetapan Allah yang telah ditentukan sejak dari azali lagi berdasarkan ilmuNya yang Maha Tinggi, disusuli dengan kejadian seperti mana yang telah ditetapkan..contoh macam kejadian siang dan malam..bila jadi siang bila jadi malam bole korang semua ubah kejadian siang dan malam hakikat nie xdapat diubah sampai bila-bila.Allah menetapkan kaum hawa dan bukannya kaum adam untuk mengandung dan melahirkan anak dan benda ini pon xdapat diubah smpai kiamat..Allah menetapkan mata untuk melihat dan mulut untuk berkata..Allah menetapkan setiap yang hidup pasti akan mati..lalala~pakar perubatan pon xley nak tukar ketetapan nie..
iblis ini pada awalnya dia duduk kat mana? Syurgakan..dia diangkat martabat dia menjadi ketua malaikat.
.then al kisahnya..Allah mencipta nabi Adam lalu menyeru semua makhluknya sujud hormat kepada nabi Adam tapi Iblis enggan sujud kat nabi Adam..n bagi seribu satu alasan kat Allah..berlaku la perang dingin..pastu Allah murka dengan Iblis lalu mencampaknya kluar dari syurga..lalu Iblis memohon kepada Allah supaya menangguhkan kematiannya sehingga ke hari Kiamat..lalu Allah pon menunaikan permintaan Iblis dan Iblis berjanji akan menyesatkan seluruh keturunan nabi Adam..ok berdasarkan cerita kat atas nie korang Nampak kan yang Iblis xnak dgr perintah Allah..sedangkan kalau dia follow perintah Allah sudah tentu dia tidak di laknat Allah sedangkan dia bole memikirkan yang mana buruk yang mana baik..

Takdir mempunyai beberapa bahagian, pertama ialah takdir di dalam ilmu Allah yang azali. Ia bermaksud Allah telah mengetahui segala-galanya
sebelum ia benar-benar berlaku. Takdir di dalam bentuk ini tidak boleh dan tidak mungkin berubah secara mutlak. Jika ia berubah ia mencacat
kesempurnaan Allah dan hal ini adalah mustahil di sisi Allah. Berhubung dengan ini Allah berfirman:
"Keputusan di sisiKu tidak akan berubah dan Aku sekali-kali tidak menzalimi
hamba-hambaKu." (Surah Qaaf ayat 29)

Takdir ini dikenali sebagai qada mubram atau 'takdir yang pasti' dan

mengingkarinya akan menyebabkan seseorang menjadi kafir mengikut ijmak ulama.

Takdir yang kedua ialah takdir yang tertulis di Lauh Mahfuz dan ia dikenali juga

sebagai takdir mu'allaq. Mengikut K.H. Sirajuddin Abbas di dalam buku 40 Masalah Agama,
takdir ini boleh berubah dari masa ke semasa, sebagai contoh, jika seseorang telah ditakdirkan
hidup hingga ke umor 60 tahun, dan dya sering menghubungkan tali persaudaraan dengan manusia,
Allah mungkin menambah umurnya melebihi 60 tahun. Atau jika seseorang telah ditulis akan memasuki
neraka kemudian di hujung hidupnya dya nie bertaubat dan melakukan amal salih
dengan penuh keikhlasan, berkemungkinan beliau akhirnya akan dimasukkan ke
dalam syurga. Berhubung dengan ini Allah berfirman: "Allah menghapuskan apa
yang Dia kehendaki dan menetapkan apa yang Dia kehendaki dan di sisi-Nya
terdapat Ummul Kitab." (Surah Ar-Ra'd ayat 39)

Imam Baijuri di dalam kitab Tuhfatul Murid Syarh Jauharatut Tauhid berkata:

"Lauh Mahfuz, mengikut pendapat yang hak, menerima penghapusan dan penetapan."
Di antara perkara yang boleh mengubah ketetapan di Lauh Mahfuz ialah doa dan
amalan yang baik, berdasarkan sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: "Tiada yang
boleh menolak takdir selain doa dan tiada yang boleh memanjangkan umur kecuali
perbuatan yang baik."



Dalam bab mencari jodoh, nabi sendiri menyuruh kita memilih pasangan yang

betul. Oleh kerana kita disuruh memilih secara yg betul, kita mempunyai
pilihan. Justeru, berusahalah dan dalam konteks perkahwinan berusahalah utk
mencari jodoh berdasarkan landasan agama dan mintalah petunjuk Allah
tentangnya. Allah tidak pernah menzalimi manusia.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...